За всички нарушения при движението по пътищата ще се съставя фиш вместо акт. Това предвиждат промени в Закона за движението по пътищата, одобрени от правителството.

В определени случаи с него ще може да се налага и наказание лишаване от право да се управляват моторни превозни средства
, както и да се отнемат контролни точки за отчет на извършените нарушения. Свидетелство за управление ще се отнема и в случай не неплатена застраховка „Гражданска отговорност“.

Съставеният фиш ще може да бъде обжалван в 14- дневен срок от неговото връчване пред районния съд, в района на който е извършено нарушението. Ако санкцията бъде платена в 14-дневен срок от връчването на фиша, глобата ще е в размер на 70% от наложената, предвиждат още промените. Обжалвани, но потвърдени от съда санкции, ще се изплащат в пълен размер, посочва се още в текстовете.

Улеснени са процедурите по съобщаване и връчване на издадените административни санкции: присъствено - да се дават на ръка, при съставянето им; с препоръчано писмо с обратна разписка; чрез служители на Министерството на вътрешните работи; при осъществяване на административно обслужване.

БГНЕС
БГНЕС

Предвидени са достъпни възможности за заплащане на дължими глоби или имуществени санкции на гише, чрез банкова карта, по банков път или по интернет с банкова карта или с друг електронен платежен инструмент.

Как да проверите имате ли неплатени фишове

Друга промяна е принудителна административна мярка по отношение на всички административни нарушения, за които е предвидено лишаване от право да се управляват моторни превозни средства - временно отнемане на свидетелството за управление на моторни превозни средства.

Изменят се и давностните срокове по Закона за административните нарушения и наказания по отношение на изпълнението на наложеното наказание временно лишаване от право да се управляват моторни превозни средства, за да бъде ефективно изпълнението на наложеното наказание.

БГНЕС
БГНЕС

Целта на промените е по-лесно налагане на санкции на нарушителите на правилата за движение и намаляване на възможностите наказанията да се избегнат заради изтичане на давност, посочват вносителите в мотивите си.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg