„Имаме сравнително добра конкурентна среда и повече от 100 дни пазарът се развива спокойно. Следваме нормалния сезонен фактор за лятото. България е част от европейския пазар и това ни дава предимството да имаме стабилни доставки, дори при по-слаба местна реколта", подчерта Иванов.
►Плодове и зеленчуци: скъпи плодове, но стабилизиране при цените
Според Владимир Иванов 2025 г. е „годината на скъпите плодове". Въпреки това благодарение на добрите реколти в съседните държави и вноса, цените на кайсиите и прасковите дори са отбелязали лек спад. При краставиците е отчетен скок от около 50 стотинки през последните седмици, но сега тенденцията е обратна заради увеличено предлагане. Дините вече са на пазарно равновесие, а стойностите им са почти идентични с тези от миналата година.
Инфлацията хапе: Колко поскъпнаха основните храни за 3 месеца?
►Основни продукти: стабилитет при брашно, захар и олио
На световния пазар захарта е поевтиняла под 500 долара, което се отразява и у нас – в магазините вече се предлага и под 1,40 лв. Брашното също запазва стабилни нива, с малки вариации в рамките на няколко стотинки дневно. Олиото остава добре обезпечено, въпреки слабата реколта от миналата година.

istock
При яйцата е отчетено плавно покачване с около 3 стотинки, а при сиренето – с около 10 стотинки.
►Месо: свинското е най-устойчиво
„Свинското месо е може би най-стабилният продукт – с най-добро и устойчиво предлагане. Това се дължи на добре задоволения европейски пазар", поясни още председателят на ДКСБТ.
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook или Google News Showcase