Собствениците на заведения настояват за по-нисък ДДС и върху доставките на храна по домовете. 

Половината от заведенията са загубили между 40 и 50% от оборота си вследствие на Covid-кризата.

Глобяват заведения заради 9% ДДС на храната за вкъщи

65 на сто от собствениците настояват намалението на ДДС от 20 на 9 процента да остане постоянна мярка.

Ресторантьорите искат още доставките също да бъдат обложени с по-ниската ставка:

istock
istock

„Тази храна, която се поръчва за вкъщи или за офиса, тя се приготвя от абсолютно същия персонал и не виждаме причина и никаква логика в това тя да бъде изключена от диференцираната ставка“, казва Емил Коларов от Сдружението на заведенията.

Всяка пета кръчма вдигнала цените

Като месечен разход за предпазни средства ресторантьорите сочат от 200 до 2000 лева.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg