С поне 10 стотинки се очаква да поскъпне хлябът в Благоевград, като за 700 грама хората ще плащат между 1,40 и 1,70 лв. Причината за това е увеличението на цената на тока и суровините, съобщи БНТ.
 

"Токът е много важен, защото това не е като едно време мелницата да мели с вода, не е като едно време да се произвежда ток само от водата, а сега вече е от всичко и затова се получава така.

Щом като в този период от време за 2 месеца вдигнаха по 2 пъти цената на брашното с по 20 лв., по 30 лева", каза Димитър Бакалов, производител на хляб и хлебни изделия.
 
По думите му това означава, че те няма какво да направят, освен да увеличават и цената на закуските.
 
Поскъпването на хляба и закуските няма да е с повече от 10 стотинки, защото при по-висока цена това ще е за сметка на производството, пресмятат производители.


Вдигнаха цената на хляба

От бранша прогнозират, че в близките няколко месеца повишаването ще се усети много сериозно в домакинствата.

istock
istock

Преди това производители в Добрич също вдигнаха цената на хляба. Масовият бял хляб с тегло 650 г се увеличи с 5 ст. спрямо досегашната цена от около лев, а на по-луксозните видове – с 10 ст.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg