През 2022 година 8,3 на сто от населението в ЕС не е могло да си позволи хранене, съдържащо месо, риба или вегетарианския им еквивалент всеки втори ден, което е с един процентен пункт повече, отколкото през 2021 година (7,3 на сто), отчита Евростат.

Ако се отчитат и хората, които са заплашени от бедност, през 2022 година делът им на равнище ЕС е бил 19,7 на сто, което е с 2,2 процентни пункта повече, отколкото през 2021 година (17,5 на сто).

Драстично поскъпване на ориза

През 2022 година разликата между общото и изложеното на риск от бедност население по отношение на способността му да си позволи нормално хранене е била отчетена във всички страни членки.

Най-високият дял на хора в риск от бедност, които не могат да си позволят нормално хранене, е бил регистриран в България (44,6 на сто), следвана от Румъния (43 на сто) и Словакия (40,5 на сто). За сметка на това най-ниският дял е бил отчетен в Ирландия (5 на сто), следвана от Люксембург (5,1 на сто) и Кипър (5,6 на сто).

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg