Цените на кафето, които вече бяха тръгнали нагоре, рязко скочиха тази седмица, тласкани най-вече от метеорологичните прогнози и геополитическите трусове, но консуматорите засега не усещат последиците, които се очаква да останат ограничени.

"Ред причини обясняват силното покачване на цените на кафето" по пазарите, отбелязва Карлос Мера, анализатор от "Рабобанк", като изрежда накуп поскъпването на транспорта, политическите вълнения в Колумбия - третия световен производител, - създали пречки за износа, и най-вече опустошителните метеорологични условия в Бразилия.

Какво откри ново изследване на храните у нас


Наистина, след краткотрайна суша по-рано през годината мразовита вълна удари тази седмица плантациите в Минас Жераис - щата, произвеждащ 70 на сто от сорта арабика, отглеждан в Бразилия.

istock
istock

Минусовите температури "предизвикват обезлистяване на дръвчетата, могат дори да убият най-младите, което засяга рандемана на бъдещата реколта" в страната - най-голям производител и износител на кафе в света, посочва Мера.

Ще пием ли по-скъпо кафе

Арабиката е зависима и от едно природно явление, заради което предлагането силно варира от година на година - това е "двугодишният" вегетационен цикъл на растенията, при който се редуват силен и слаб сезон: именно такъв се очертава да е предстоящият.

Същевременно търсенето пак нараства с напредването на кампаниите за ваксинация срещу КОВИД-19 и постепенното отваряне на заведенията, където сервират кафе, най-вече арабика - докато сортът робуста се използва предимно за разтворими кафета.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg