Въпреки усилията на държавата да овладее цените на хранителните стоки, през последните дни се наблюдава нова пазарна аномалия. Цената на пресните картофи стигна 10 лева за килограм, а ягодите се търгуват на рекордната стойност от 16 лв./кг, съобщава Нова телевизия.
 
Индексът на цените на едро по тържищата у нас отчита 20% спад на цените на някои стоки през последния месец. Така например с лев са поевтинели оранжерийните домати и краставици. Но пък за сметка на това ягодите стигнаха до 16 лева за килограм. От няколко дни насам цента им спадна наполовина. Все още на пазара се предлагат предимно гръцки. Тук-там могат да се намерят български оранжерийни.

Цената на пресните картофи също шокира потребителите, които твърдят, че никога досега те не са стрували колкото пържолите.
Най-големите полета с български ягоди у нас се намират край Кричим. Ангел Гегов отглежда 70 декара. „Тази година времето беше благосклонно, нямаше пролетни мразове и очакваме добри добиви от ягодата - около 2-3 тона от декар”, казва земеделският производител. Първата реколта очаква да набере до десет дни. Дотогава се надява ягодите да са узрели.

Българската продукция на пазарите ще продължи да намалява

„Първата ягода обикновено стартира около 5 лева тук в нашия район, но тя е за много кратко време и после цената пада драстично, защото има много дребни производители, на които това не е им е основен доход, а допълнителен”, обяснява още Ангел. Според него цената на ягодите ще спадне, но това ще се случи след месец-два. Понижението обаче няма да е драстично, тъй като тази година разходите за производство са скочили в пъти. Повишение има в цената на торовете, на работната ръка, на водата.
 

istock
istock

Производителят очаква да продава килограм от отгледаните плодове на едро за 3 лв. От полето до магазините ценовият марж расте и на щанда цената скача отново. Проверката на екипа ни на най-големия пазар в Пловдив установи, че килограмът на ягодите за една седмица е спаднал от 16 до 6 лева за килограм, но и тази цена отблъсква потребителите.
 
Другото, което шокира потребителите, е цената на пресните картофи. Допреди дни килограмът им на пазара беше 10 лева. Сега се търгуват между 6 и 5 лева за килограм. Търговците обясняват, че на тази цена ги купуват от борсите и не могат да ги продават по-евтино.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg