Цените на хранителните стоки в Гърция през ноември са се покачили с близо 7 на сто, сочат данни на европейската статистическа агенция Евростат.

Спад има единствено при зехтина, след като поскъпна на 10 евро за литър в търговията на едро, съобщава БНР.

По анализи на европейската статистическа агенция Евростат месечната инфлация в Гърция е 2,9%, а цените на храните са се повишили с 6,9% за ноември. На годишна база храните и алкохола през миналия месец са с чувствително повишение, което се отчита и от гръцката агенция Елстат.

Гърците не си плащат данъците

Според анализаторите забавянето на инфлацията се дължи на спада на цените на горивата, което не се забелязва при хранителните продукти. С най-голямо поскъпване е зехтина - досега с 40%.Днес производителите на маслиновото олио съобщават, че цената му в последната седмица е спаднала с едно евро на литър, но не може да се каже дали това е тенденция.

istock
istock

Според информация на туристическите агенции пакетите за почивка са се покачили с 10%. Пенсионерите са недоволни, че с почти 12% е скочила цената на лекарствата.

Никога не е имало по-скъпи плодове и зеленчуци в Гърция, признават както потребителите, така и производителите.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg