Смятаме за правилно вносът от Украйна да бъде освободен. Това коментира преди заседанието на Министерския съвет премиерът Николай Денков.
 
„Днес горещата тема е забраната за внос на зърно от Украйна в някои европейски държави, включително България. Има две гледни точки. Първата е на зърнопроизводителите, които искат забраната да продължи и обвиняват правителството в „липса на каквато и да било държавна подкрепа за сектора”. Втората гледна точка е на правителството, което има грижа да осигури по-ниски цени на хранителните стоки, на фуражите, по-ниска инфлация, повече постъпления в бюджета от внос и износ, без да се помпа инфлацията, както и подкрепа на засегнатите зърнопроизводители”, каза Денков, цитиран от Нова телевизия.
 
Премиерът подчерта, че освобождаването на вноса от Украйна ще намали цените на основните хранителни стоки и инфлацията, което по думите му ще помогне най-вече на хората с ниски доходи, както и ще увеличи приходите в бюджета от внос и износ.

Производители на олио: Предприятия са пред затваряне

„Досега, за 2023 година, пропуснатите ползи за бюджета от внос и износ са на стойност от 146 милиона лева. Тези средства биха могли да се използват за образование, здравеопазване, култура или за подпомагане на земеделския сектор, например. Ще осигурят работата на заводи за рафинирано олио и биодизел, които работят за българските и чуждите пазари. Затова смятаме за правилно вносът от Украйна да бъде освободен”, допълни министър-председателят.

Вносът от Украйна няма да унищожи българското производство. Това коментира в кулоарите на НС съпредседателят на ПП Кирил Петков, предаде NOVA NEWS.

istock
istock

„Много по-важни за нас са цените на храните и  инфлацията върху тях всички българи. Цената на олиото, на месото, на яйцата се определя от суровините, които идват в България.

Ние слагаме на кантар цените на храните срещу интересните на един сектор, който продължава да бъде много подпомаган”, каза Петков. Той обясни, че на оперативно заседание в МС темата за забрана на внос на зърно е коментирана много. 

Според него разликите в цените на европейския пазар и българския пазар не може да бъде по-голяма от разликите в транспортните разходи. Според Петков не трябва да се говори за и против Украйна, а за икономическите ефекти за България.
 
От „Продължаваме Промяната - Демократична България” и ГЕРБ-СДС, с подкрепата на ДПС, предлагат да бъде разрешен вносът на украинско зърно след 15-и септември. България въведе ограничението през април тази година. От Европейската комисия тогава обещаха подкрепа на българските земеделски производители, но такава и до ден днешен не е оказвана.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg