Цената на трапезата ни продължава да върви нагоре. Оказа се, че след драстичното поскъпване на млечните продукти, яйцата и хляба, повишение има и при цените на подправките, съобщава Нова телевизия. Колко „солена" ни излиза манджата и цената на кои подправки е най-висока – провери Биляна Борисова.
 
Подправките в дома на Ваня Ангелова от Монтана са на почит. Всяка манджа според нея, трябва да бъде добре овкусена.
 
В боба слага чубрица и джоджен. „Какво е една манджа без подправки – нищо. Те придават вкус, аромат”, смята Ваня. 
 
Но цените им според нея вече са драстично нагоре. „Джодженът е двойно, тройно и четворно увеличен. Бакпулверът и чубрицата са по същия начин”, споделя домакинята.

Купуваме рекордно скъпи яйца

10 грама млян червен пипер вече е над 60 ст., 50 грама червен пипер не може да се намери под 1, 50 лв., 8 грама дафинов лист е над 0, 60 лв., пакетче джоджен от 40 грама е около 1,70 лв., а чубрицата е почти 3 лв. за 100 грама. Производителите и вносителите също имат своето обяснение за по-високите цени.
 

istock
istock

„Електроенергията, горивата и суровините се вдигнаха”, коментира Северин Сербезов, управител на фирма за подправки.
 
Почти всички подправки у нас не са български. „В България имаме малко производство на червен пипер. Иначе внасяме дафиновият лист, например”, каза още Сербезов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg