За миналата година са спрени 510 тона сладък червен пипер, 493 тона мандарини и 387 тона фъстъци. При животинските продукти са открити и спрени 70 тона съставни продукти, 53 тона млечни, 40 тона рибни и 29 тона пчелни.
 

Направени са общо 186 хиляди проверки, като 4000 от тях са по сигнали на граждани, а 42 хиляди са за спазване на противоепидемичните мерки.
 
В Пловдив бяха засечени големи количества сирене с изтекъл срок на годност. Според д-р Любомир Кулински от БАБХ този продукт е бил предназначен за продажба.
 
"Тези тенекии бяха с изтекъл срок, но се намират в търговския обект заедно с тези в срок, което навежда на мисълта, че с тях е щяло да има опит да бъдат пуснати в търговската мрежа", обясни Кулински.
 
Това най-често се случва със смяна на етикетите или залепяне на други стикери върху кутиите. Въпреки това Кулински посочва, че сравнително рядко се откриват храни с изтекъл срок на годност, които вече да са достигнали до пазара. Специалистът уточни, че невинаги, когато храната не е в срок на годност, не значи, че е опасна

Проверките през изминалата година са установили 440 тона негодна продукция и са затворени 60 обекта. "През 2020 г. на територията на България няма регистрирано нито едно масово хранително отравяне, което е добър знак", заяви специалистът.

istock
istock

По думите му, най-голямата част от опасните храни са тези, хванати на границата. Това са най-вече плодове и зеленчуци, внесени от Турция. Според него сме изяли по-голямата част от опасните храни, които не са тествани на границата. "Смея да предположа, че сме изяли 90% от храните, които са внесени в България. Капацитетът на лабораторията, която тества храните е малък и затова се тества и малка част от това, което реално влиза", уточни той.

Хванаха тонове мандарини и портокали с пестициди

Д-р Кулински смята, че няма начин химикалите да се измият преди консумация, тъй като те се намират вътре в самите растения. "Част от тези химикали не се разтварят във водата", обясни специалистът и допълни, че невинаги, когато храната не е в срок на годност, тя е опасна.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg