Общо 513 предупреждения за опасни храни и фуражи са постъпили през септември в  Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи.

Най-много – 465 са нотификациите за храни, 30 - са предупрежденията за фуражи и 18 са за материали, предназначени за контакт с храни. Това показва анализ на Центъра за оценка на риска по хранителната верига.

През ноември се отбелязва лек спад на общия брой нотификации в сравнение с октомври (от 528 на 513), като спадът се наблюдава при уведомленията за храни От общо 465 уведомления, 219 са класифицирани като случаи със сериозен риск, 73 – като потенциално сериозни, 125 – с потенциален риск, при 44 – рискът не е сериозен, а при 4 случая е установено, че няма риск. По вид уведомленията се разпределят, както следва: 111 предупредителни нотификации, 115 нотификации за недопуснат внос, 152 нотификации за насочване на вниманието, 87 нотификации за проследяване.

Анализът показва най-голям брой сигнали в категориите „Плодове и зеленчуци“ (118), „Диетични храни, хранителни добавки и обогатени храни“ (74) и „Ядки, ядкови продукти и семена“ (49). Значителен брой нотификации се регистрират и при храните от животински произход „Месо и месни продукти (без птиче месо)“ (31), „Птиче месо и продукти от птиче месо“ (21) и „Риба и рибни продукти“ (20).

В сравнение с октомври се наблюдава увеличение на нотификациите в категориите „Плодове и зеленчуци“ и „Диетични храни, хранителни добавки и обогатени храни“, докато други категории като „Ядки, ядкови продукти и семена“ и „Птиче месо и продукти от птиче месо“ отбелязват лек спад, посочват от центъра.

Откриха парацетамол в буркани с кисели краставички

Според експертите данните подчертават широкия спектър на рисковете и необходимостта от постоянен и целенасочен контрол върху широк спектър хранителни продукти. анализът на постъпилите уведомления в системата RASFF показва ясно изразена тенденция, при която химичните опасности формират най-големия относителен дял от всички регистрирани нотификации.

В рамките на тази категория най-често установяваните замърсители са микотоксините – афлатоксини и охратоксин A, с общо 90 нотификации. Те са откривани най-често в ядки и сушени плодове, основно от Турция. След микотоксините, на следващо място по честота се класифицират нотификациите, отнасящи се до остатъци от пестициди, които са 61, като броят им намалява спрямо предходния месец. Това показва, че рисковият профил по този вид опасност е леко понижен. Най-засегнатата категория отново е „Плодове и зеленчуци“ (48) – най-често грозде, пипер, стафиди, краставици, фасул, мандарини, банани, нар и гъби.

istock
istock

Установени са 46 активни вещества от пестициди, от които 30 неразрешени в ЕС. Най-чести са: хлорпирифос (13), ацетамиприд (11), ламбда-цихалотрин (4), хлорфенапир (3), както и група вещества с по 1–2 установявания. Данните показват значителен дял на сериозните нарушения и разпространение на неразрешени пестициди в широк набор от продукти. През периода са подадени нотификации за замърсени продукти от 31 държави. Най-често засегнатите от пестицидните остатъци са стоки от Турция (8), Италия (6), Индия, Перу, Египет и Белгия (4) и Полша (3).

Тежките метали като кадмий, олово и живак, представляват значително по-малък дял от подадените нотификации за химични замърсители в храните и са установявани в замразени малини, кедрови ядки, хранителни добавки, подправки и риба.

Освен химичните рискове, през ноември е отчетена и значима честота на биологични опасности. Водещ патоген е отново Salmonella spp. с 40 нотификации, последван от Listeria monocytogenes (14) и Escherichia coli (10). Най-често засегнатите продуктови категории включват птиче месо, млечни продукти, риба и морски дарове, като нотификациите са концентрирани в продукти с произход от Полша, Унгария и Турция.

Нотификациите, свързани с неразрешена употреба на нови храни и/или нови хранителни съставки, както и тези за неправилно етикетирани алергени, представляват значително по-малък дял от всички регистрирани опасности, но също са от голямо значение за безопасносттана храните и изискват наблюдение и контрол.

Анализът на разпределението на нотификациите в системата RASFF за разглеждания период, съсредоточен върху страната на произход на продуктите в група „Храни“, показва вариране в броя на установените несъответствия между отделните държави. Най-голям брой нотификации са регистрирани за Турция (67), следвана от САЩ (40), Нидерландия (35), Полша (23) и Франция (20). Това е отражение на активния търговски обмен и ефективно функциониращите контролни механизми.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase