Шокиращи нива достигна цената на зехтина в Гърция. На остров Лесбос продават 5 литра за 130 евро.

Министерството на развитието очаква стабилизиране на цената до края на този месец.

Цената за литър зехтин при производителите достигна 9 евро за литър. Собствениците на маслинени плантации съобщиха причините - слаба реколта, много високи разходи, скъпи торове и липса на достатъчно работна ръка. Никой не може да предположи каква ще е цената на дребно, но сигурното е, че ще надхвърли 10 евро за литър.

Министърът на развитието Костас Скрекас изрази оптимизъм, че до края на месеца цената ще се фиксира и няма да се достигне до много сериозно поскъпване.

Гръцката статистическа агенция Елстат съобщава, че цената на хляба в рамките на три години се покачила с 66%. Хлебопроизводителите предупреждават за ново поскъпване.

Необичайно високи цени на зехтина в Гърция

Екипи на финансовото министерство извършват масови проверки на магазините за нелоялна конкуренция и фиктивни намаления. Само в рамките на един ден пет търговски компании бяха глобени с един милион евро.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg