Хаос на пазара с яйца и пилешко месо. Внесени продукти от трети страни се продавали с български етикети, алармират от асоциацията на промишленото птицевъдство. Ясен ли е произходът на продуктите, които влизат в България и може ли да се проследи стоката, която купуваме от магазина?

"Проблемът не е от вчера. За него говорим от много време, сигнализирали сме институциите", коментира в предаването „Здравей България” по NOVA Даниел Божанков, председател на Асоциацията на промишлено птицевъдство. Той добави, че проблемът се изразява в това, че дали от ЕС или Украйна в български транжорни влиза пилешко месо, което се транжира на различни продукти, след което се слагат български етикети и то постъпва в търговската мрежа като български продукт.
 
„Българският потребител по нищо не може да разбере произхода на продукта, няма как да бъде проверена историята на месото”, уточни той.

По думите му потребителите могат да получат информация за стоката от код, който е изписан върху продукта. Такъв код има на яйцата, а той показва подробности за произхода.

Измама с вносни яйца и пилешко месо

От БАБХ уточниха, че произходът на месото от всички видове животни трябва да е посочен на етикета. „Посочва се мястото на отглеждане и на клане, а етикетът задължително съдържа идентификационната маркировка на бизнес оператора, който е извършил последната обработка на храната. Това прави преетикетирането на идващите от трети страни продукти от растителен и животински произход недопустимо”, посочват още от БАБХ.
 

istock
istock

Според Даниел Божанков трябва да бъдат направени промени в закона. „Ние ще ги инициираме, заедно с БАБХ, за да може етикетирането да бъде по-достъпно и по-разбираемо за българския производител”, допълни Божанков. Той уточни, че по казуса ще бъде инициирана среща с БАБХ, на която ще бъде предоставена цялата събрана информация.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg