Само в един ден от седмицата няколко германски супермаркета вдигнаха рязко цените си, заради недостига на редица продукти, като някои от стоките увеличиха цените си с до 50%. Според германските медии засегнатите хранителни продукти включват: „масло за готвене, масло и маргарин… както и шоколад, чипс, конфитюр, колбаси и сирене“, съобщава Der Spiegel.

Супермаркетите вече вдигнаха цените средно с 30% напоследък, но това изглежда не е краят.

Германската федерална асоциация на сладкарска индустрия (BDSI) предупреди потребителите, че проблемите с доставките, произтичащи от международните конфликти, вероятно ще окажат сериозно влияние върху наличността на сладкарски продукти като шоколад, бисквити и солети.

„Дори в контекста на пандемията на коронавирус енергията, селскостопанските суровини, опаковките, както и транспортът станаха изключително скъпи, но сега въпросът е жизнеспособността на редица индустрии на фона на покачващите се цени на пшеницата и газа, “, коментира Der Spiegel.

Световните цени на храните с нов исторически рекорд

Според изданието прекъсванията в доставката на газ, който се използва за промишлеността, ще доведат до пълно спиране например на сладкарската индустрия.

istock
istock

„Компаниите в германската сладкарска индустрия произвеждат храни и следователно са от голямо значение за снабдяването на германското население“, каза председателят на BDSI Бастиан Фасен. – Заедно с политиците и продавачите на храни трябва да гарантираме, че рафтовете на супермаркетите няма да останат празни. Сега политиците трябва да разгледат всички мерки, които помагат на производителите на храни да продължат да произвеждат.“

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg