Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е хванала внос от трети страни в на 50 920 кг пипер със завишено съдържание на пестициди.

Възбранени са още 6 816 кг нар и 2000 кг лозови листа.

И при тях е констатирано наднормено съдържани на пестициди в проби от стоките.
 
Задържани са 20 000 кг кайсиеви ядки с установено наднормено съдържание на цианиди.
 

През изминалия месец не е допуснат вноса на 11 313 кг сирене и 9 838 кг замразена риба, заради незадоволителна идентификация на храните.

800 кг рибено масло също е възбранено, тъй като не е придружавано от необходими документи по законодателството в сферата на храните.
 

Всички храни и продукти, при които са установени несъответствия от инспекторите на дирекция „Граничен контрол“, не са допуснати на територията на страната и ЕС.

istock
istock

Спазени са Регламентите на ЕС и законодателството на Република България, продукцията е била насочена за унищожаване или е била върната в страната на произход.

Заловените продукти, които подлежат на нотифициране по Системата за бързо оповестяване на храни и фуражи /RASFF/, са били сигнализирани незабавно.

Хванаха зеле и краставици с пестициди

В количеството на задържания пипер по официален контрол не са включени пратките, задържани по Заповедта на изпълнителния директор на БАБХ за засилен контрол над вноса на пресни плодове и зеленчуци от трети страни.

До момента възбранените пратки зеленчуци (пипер, домати, краставици, зеле) по заповедта са общо над 59 тона.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg