Българинът консумира по-малко домати от европейците. Средно човек у нас изяжда около 32 кг/човек, докато европеецът консумира около 38 кг., показват данни на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA).

По прогнози на института производството на домати през 2020 г. ще е над нивата от предишната година, достигайки 148 хил.т. Производството на домати от оранжерийни площи през 2020 г. ще остане на равнищата от 53 хил.т., с 9% над добитите през 2019 г. През 2019 г. вносът на домати възлиза на 83,7 хил.т., а по прогнози на САРА за 2020 г. ще е в рамките 81-85 хил.т.
 
При краставиците консумацията на човек от населението в България ще възлиза на около 14 кг., докато в ЕС е около 6 кг, като се предвижда производството на зеленчука през 2020 г. да е около 74 хил.т. Подемът на производството от открити площи ще продължи, като то се очаква да бъде между 28-30 хил.т, прогнозират от САРА. Това производство ще е с около 10% под миналогодишно то, което се обяснява с по-малкото култивирани площи. През 2019 г. вносът е на нива 24,5 хил.т. Прогнозата на САРА за настоящата година е за внос около 25-27 хил.т.
 

istock
istock

Текущите оценки за производството на пипер е той да достигне количества о т 59 хил.т. Това производство ще е с около 8% под постигнатото през предходната година. Вносът на пипер през 2019 г. се равнява на 31,3 хил.т.

Зеленчуците поскъпват двойно до пазара

През 2020 г. се очаква вносът на пипер да бъде в рамките на 28-30 хил.т. Средната консумация на човек от населението се предвижда да е около 12 кг., докато общото потребление на червени и зелени чушки в ЕС е 7 кг.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg