Българите ядат по-малко хляб и кисело мляко, но повече месо, колбаси и плодове – това сочат данните на Националния статистически институт за потреблението средно на един човек от домакинството на основни храни през 2023 година в сравнение с 2022 година. Отчетено е и увеличение на консумацията на алкохол и безалкохолни напитки.

Данните за доходите, разходите и потреблението на националната статистика сочат, че през миналата година в сравнение с 2022-ра най-голямо намаление има в консумацията на хляб и тестени изделия - с над три килограма на човек, и на кисело мляко - с над килограм. 

Проверяват за замразено агнешко, продавано за прясно

Увеличава се потреблението на месни произведения - с почти килограм, както и на плодове - с над половин килограм, на безалкохолни напитки - с почти шест литра, на алкохол - с близо три литра. 

През 2023 г. българските домакинства са изразходвали по 10 000 лв. средно на лице, което е с 20 на сто повече в сравнение с 2022 година. 

istock
istock

Близо 30 процента от общите разходи са разходите за храна и безалкохолни напитки, като те намаляват с почти половин процент за година. 

През 2023 г. в собствено жилище живеят почти 90 процента от домакинствата в страната, а 4 на сто живеят под наем. 

Второ жилище притежават под 10 процента от домакинствата. 

Над половината от наблюдаваните домакинства имат кола, а над 99 процента – телевизор и хладилник.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase