Цените на свинското месо в България са сред най-високите в ЕС. Това не е обичайно и е сигнал, че може да има спад на фона и на наваксване при производството в сравнение с миналата година. Това се казва в анализ на Център за икономически изследвания в селското стопанство - САРА.

През първите четири месеца на годината в промишлени условия са произведени 23,3 хил. тона свинско месо, което съпоставено със същия период на 2022 г. показва намаление с 3,3 хил. тона (-12%). През последните месеци цените на тон кланично тегло на свинското месо се задържат на високо равнище от 5398 лв./тон, като превишението спрямо нивата от същия период на миналата година е с 40%.

Обичайно периода юли-август е с годишно най-високите цени при всички меса, което се обяснява с високата туристическа активност, като ако има корекции надолу при цените, те ще са по-скоро от есента, посочват експертите.

Цените на пилешкото месо се стабилизират на равнища между 4,25-4,30 лв./кг кланично тегло, които са близо до миналогодишните. Предвид силното производство в страната и стабилното търсене не се предвиждат съществени колебания в ценовите нива през идните месеци, макар че постепенното справяне с инфлуенцата в Западна Европа може да доведе до понижение на цените, особено през есента.

В същото време при домати, краставици и пипер за първото полугодие на 2023 г. към същото за 2022 г. има увеличение на цените с 9%. Същевременно цените на дребно за същия период са нараснали с около 11%. Анализът за движение на цените на едро и дребно отчита ниска асиметрия между изменението на цените при двете нива на търговия. Това означава, че има по-голяма свързаност между ценовите промени в последната година, което се обяснява с покупателните възможности и свиване на потреблението, а оттам вероятно въздържане от по-висока надценка на цените от крайните търговци.

Пазарът ни е залят с вносно свинско месо

Очаква се цените през летните месеци да бъдат близки и до 5% по-високи от тези през изминалата година, като свиването на вътрешното предлагане, което води и до по-скъп внос няма да позволи да се види по-голямо поевтиняване. По текущи оценки на САРА, производство на домати през 2023 г. може да падне до 105 хил. т, като добивите от открити площи се изчисляват на 2,2 т/дка. Същевременно вносът на домати се очаква да е на нива от 88 хил. т, което е около 2% от това през предходната година.

Производството на пипер се очаква да е приблизително 51 хил. т. Очакванията за вноса е той да остане на равнища около 28 хил. т.
По оценки на САРА производството на краставици за 2023 г е вероятно да възлезе на 49 хил. т. Оценките за вноса на краставици през 2023 година е за 29 хил. т.

Предвижданията на САРА за изкупните цени показват, че при полските домати на открито, те да са около 0,89 лв./кг, а за оранжерийно производство – 1,45 лв./кг. При оранжерийните краставици, средните изкупни цени се предвижда да са 2,10 лв./кг за оранжерийни краставици и 1,05 лв./кг за полско производство. При пипера, изкупните цени за 2023 г. могат да достигнат 0,95 лв./кг.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg