Група производители са поискали защита на първомайската лютеница в ЕС. От Сдружение “Лютеница Първомай“ е подало заявление за вписване на наименование за произход или географско указание в Европейския регистър на защитените наименования, се разбира от сайта на земеделското министерство.

Производителите посочват, че лютеницата е вид зеленчуков пастет. Приготвя се от пасирани домати и пиперки, печена белена капия, олио, нишесте, зрял лук или сух, сол, захар, пресен чесън или чесново брашно, кимион и черен пипер.

Допуска се в него да има въздушни мехурчета, както и видими парченца от лук и подправки. Задължително е производството, преработката и заготовката да се извършва от предприятия само в Община Първомай.

Предпочитаме домашните продукти пред тези в магазина

Посочени са две рецептури за производство – по традиционен и по класически метод, заедно с точното количество на съставките и етапите на изпълнение.

istock
istock

При традиционния метод се използва доматен и пиперков концентрат, а при класическия – червени пиперки  и домати за преработка се пасират и сгъстяват до концентрати, които се съхраняват асептично в метални цистерни (танкове) или в асептични торби в метални варели.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg