По-скъпо агнешко ще купуваме тази година за Великден и Гергьовден. Това показва репортерска проверка на Радио Варна месец преди най-светлия християнски празник, на трапезата за който по традиция винаги присъства агнешкото.

Заради инфлацията фермерите имат повече разходи за издръжката на животните. Фуражите и смесите, с които се хранят овцете, са скочили драстично.

Ще поскъпне ли още агнешкото до Великден

Колко струва агнешкото месо в момента в месарски магазин във Варна? И как да разпознаваме прясното месо? Отговорите на тези и още въпроси даде за Радио Варна Димчо Димов, който от над 13 години работи в месарница в квартал "Левски:

istock
istock

Към днешна дата цената на килограм агнешка плешка е 25 лв. Бутчето е с цена 27 лв. за килограм, обясни Димчо Димов.

Не може да се даде категорична прогноза дали агнешкото ще се повиши, защото в България цените са много непредсказуеми. Днес са едни, утре са други.", каза той.

Според търговеца високите цени ще се отразят и на търсенето. По думите му хората купуват рядко агнешко месо, предимно по празници или за помени, както и за курбан за здраве.

Ще поскъпнат ли яйцата за Великден

Прясното агнешко месо трябва да е с приятен червеникав оттенък, да няма засъхнали участъци, особено около плешката, обясни специалистът.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg