Цените  на  дребно  на  основните  хранителни  продукти: захар,  олио,  брашно  и  яйца  през миналата година са били най-високи в магазинната  мрежа, показва годишен анализ на Държавната комисия за стокови борси и тържища за 2020 година. Изключение прави цената  на  яйцата,  които  най-скъпо са се търгували в големите търговски вериги.

Хипермаркетите са слагали сериозни надценки на някои продукти, отчитат от комисията. Най-големи са те при яйцата – 39% върху цената на едро, следвани от брашното – 24%, олиото – 17% и захарта, съответно 4%. Магазините също не са жалили клиентите. Надценката върху яйцата в тях стига 33%,  при  брашното тя е 31%, при олиото – 21% и захарта – 17%. Цените на храните у нас са били най-високите за последните пет години, показват още данните на ДКСБТ.

Като причина експертите посочват влиянието на COVID-19 пандемията, свързаните с нея временни ограничения за износ, логистични трудности и повишено търсене на определени хранителни стоки.

Захар, брашно,  олио,  ориз  и варива са поскъпнали за година,  като средните цени на повечето от тях са рекордни за периода 2015 г. -2020 г. При олиото увеличението е с 14,4% спрямо 2019 г., като само за периода септември – декември 2020 г. цената му се е вдигнала с 25%.

ДКСБТ
ДКСБТ

Най-скъпо сме купували и брашно  и ориз през  2020  г. спрямо последните пет години. Килограм брашно се е продавал на едро с 10,5% отгоре спрямо 2019 г.,  а оризът – с 15,3 на сто.

Подобна тенденция има и при млечните продукти. В началото на миналата година килограм краве сирене се е търгувал на борсите по 6,24 лева, а в края на годината вече струва близо 7,10 лева и това е най-високата стойност за последните години. Само спрямо 2019 г. цената му се е повишила с 14 на сто. Рекордно скъпо сме купували и кашкавал. От  10,49  лв./кг  на едро в началото на 2020 г. в края й той вече се продава по борсите за над 11 лева за кг.

Произвеждаме едва 37% от свинското месо у нас

За последните шест години цената на свинското също е най-висока, а само за година то е поскъпнало с 11 на сто. Ръстът при кренвиршите и  каймата  е с 19 – 20 на сто.  Увеличението на трайните салами е с 11 на сто, а при пилето  и пилешките разфасовки – с едва 1-4%. При рибите най-голямо е повишението при скумрията -  със 7 на сто.

ДКСБТ
ДКСБТ

Анализът  показва още, че отклоненията в цените в различните региони от средната за страната цена са в диапазона ±20 - 45%.  Средната  за  страната  през  2020  г.  цена  на  захарта  е  1,33  лв./кг.  Най-висока  стойност  е  отчетена  в  тържищата  в  област  Бургас  –1,71  лв./кг,  а  най-ниската средна за годината е била цената в област Добрич –1,19 лв./кг.

При средна за страната цена на олиото 2,22 лв./л, най-високи стойности са отчетени в област Русе –2,47 лв./л, а минималната средна за годината цена е била в Хасковска област 1.92 лв./л. На  най-висока  средна  цена  брашното  се  е  търгувало  през  годината    в Софийска област -1,25 лв./кг, най-ниската стойност е била в област Враца - 0.67 лв./кг, а средногодишната цена на брашното за страната е 0,95 лв./кг.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg