Цените на телешкото и говеждото месо са доста по-високи през следващите два месеца, прогнозират от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA).

Очакванията са цените да са с около 22% над средните за последните три години. Причина е увеличената издръжка на производството, посочват анализаторите.

През декември цената на говеждото и телешкото месо се покачи чувствително до 5,22 лв./кг кланично тегло, което е с 12,2% над равнището от предходния месец и с 37,6% на нивото на същия месец през 2020 г.

Причините за увеличението са комплексни, но макар и със закъснение те отразяват чувствителното нарастване на цените на европейския пазар и растящите разходи, които динамично се повишават., се казва в доклад на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA).

Със 17,1% са поскъпнали 27 основни храни у нас

Поскъпване макар и доста по-слабо има и при свинското месо. В началото на януари цени на едро на свинското месо в ЕС са с около 1,5% по-високи от миналогодишните, но значително под средните за последните пет години(-10%).

istock
istock

Въпреки силната интегрираност с европейските, българските цени към момента се задържат на нивото от последните три месеца, което е за сметка на производителите.

Прогнозира се цените на едро на пилешкото месо да останат стабилни на нива около 3,00 лв./кг кланично тегло, което е средно с 8% над равнището от началото на 2021 г. Въпреки че през месеца са установени нови огнища на инфлуенца по птиците, не се очаква това да повиши цените рязко.
 
 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg