Реално от първия ден има резултат от сайта, който следи цените на храните. За нас беше важно да обединим информацията на едно място и държавата да има инструмент, с който да анализира информацията, обясни в предаването „Денят започва“ по БНТ служебният министър на икономиката и индустрията  Никола Стоянов.
 
„Ясна е тенденцията – цените на суровините падат сериозно, цените на едро спадат малко по-малко сериозно, а тези на дребно със сигурност вече не се увеличават“, посочи той. Министър Никола Стоянов отбеляза, че има определени продуктови групи, при които има намаления, като олиото, маслото, киселото мляко. Сайтът е много важен първо с обединението на информацията на едно място и, второ, има много сериозна регулаторна функция, тъй като органите, които контролират, може да видят къде по веригата на доставки е проблемът, отбеляза той. 
 
Проверките на Комисията за защита на конкуренцията вече са 1350, откритите нелоялни търговски практики са 331, има наложени актове и споразумения с търговците, които са санкционирани и са признали вината си, каза Никола Стоянов. Според него контролните органи вече могат по-фокусирано да се насочат там, където е проблемът.
 
Министърът на икономиката коментира и забраната за внос от Украйна на някои стоки. „България и министър Гечев бяха първите, които информираха Европейската комисия (ЕК), че има проблеми и коридорите на солидарност, които бяха разработени с цел транзит на продукция от Украйна към нуждаещи се държави, не функционират добре. Много от продукцията остава в пограничните държави, една от които е България“, припомни той.

Работи ли сайтът за сравняване на цените на храните

Според него това свръхпредлагане на украински агропродукти в България е нарушило пазара и е поставило местните производители в сложна ситуация. „Бяхме принудени, когато нямаше общоевропейско решение, да въведем забрана за внос на продукти от Украйна. Вече е налице общоевропейско решение, забранява се вносът на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе. Вносът се забранява до 5 юни, но нормална практика е договорите, които вече са сключени, да бъдат изпълнени“, посочи Никола Стоянов. 
 

istock
istock

Министърът увери, че контролът ще е сериозен и се водят разговори с ЕК как точно да се приложи регламентът. Ще има разписани правила и ще бъдат информирани търговците и превозвачите.
 

Според него помощите от ЕК не компенсират щетите и по въпроса се води диалог. „По-важното беше забраната, която въведохме, както и по-строгият контрол по отношение на хигиенни изисквания към продукцията, влизаща от Украйна“, заяви Никола Стоянов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg