Конфликтът в Украйна, растящата инфлация и недостигът на работна ръка повишават цената на олиото и маслото, пише израелският „The Marker“. Това обаче далеч не са единствените продукти, които поскъпват в световен мащаб. Авторите на статията посочват кои продукти са най-застрашени от повишаване на цените и обясняват причините за това.

Маруля

Нека започнем с марулята: обичаната от много хора (както и от зайците) скромна маруля влезе в заглавията на вестниците миналата година, след като внезапно изчезна от много вериги за бързо хранене по света. Лошото време, съчетано с проблеми с доставките по време на пандемията от COVID-19, доведе до недостиг и съответно до рязко покачване на цените.

В Австралия например най-евтината маруля айсберг струва 12 австралийски долара. Местната компания KFC съобщи, че вече няма да слага в сандвичите си с пилешко месо листа от маруля, а смес от маруля и салата от зеле. Скандалът бе толкова голям, че се наложи министър-председателят да се намеси. "Зелето не е салата, това е безумно решение", каза той и добави съвсем сериозно, че подобна криза изисква намесата на държавата.

Няколко месеца по-късно безпрецедентни наводнения заляха земите в австралийските щати Куинсланд и Нов Южен Уелс, след което цените на много зеленчуци се покачиха. Те дори преди бедствието бяха скъпи поради недостиг на работна ръка и високи цени на горивата.

В САЩ цените на марулите също се повишават от десетилетие, най-вече поради природни бедствия. Но от 2020 г. насам увеличението се ускорява. През 2012 г. американците са плащали по 1,5 долара за килограм маруля, а през 2022 г. цената вече ще надхвърля 3 долара. И продължава да се оскъпява. В началото на епидемията веригата McDonalds премахна листната маруля от менюто си в Северна Америка. Много други вериги и търговци на дребно все още не разполагат с тях. Вече е забелязана тенденция: клиентите на тези заведения са започнали да купуват по-малко ястия наведнъж. За това може да е виновна инфлацията.

Масло

През последните месеци цените на хранителните продукти в Европа се повишиха чувствително поради конфликта в Украйна. Но най-тревожно е поскъпването на маслото, без което не могат нито сладкарниците, нито производителите на сосове, което е прието в европейската кухня.

Цените на маслото се повишават от дълго време, а през юни те счупиха всички рекорди - в Европа то се продаваше на средна цена от 8 евро за килограм. Преди това скокът на цените и увеличаването на търсенето бяха провокирани и от европейските бюрократи: преди около десет години здравните служители заявиха, че маслото не е по-лошо от маргарина, а дори по-добро, и консумацията му се увеличи. В същото време търсенето се е увеличило почти три пъти в Китай, чиито граждани са станали любители на богати на масло сладкиши. Производството на мляко в Нова Зеландия, която е основният вносител за Азия, намалява, и Китай започва да купува масло от други страни, включително от Европа.

istock
istock

Мляко

През 2015 г. длъжностните лица на ЕС решиха да премахнат квотите за производство на мляко. Фермерите се втурнаха да го произвеждат и запълниха пазара до степен, в която той се срина, което ги накара да спрат да доят крави и цените отново се покачиха, достигайки своя връх през 2017 г. Пазарът успя да се стабилизира точно преди появата на коронавируса, който доведе до затваряне на сладкарници и кафенета, спиране на посещенията на туристи във фермите и срив на цялата верига на доставки. В резултат на това производството спадна още повече от търсенето - и цените отново се повишиха. А през 2022 г. рекордът от 2017 г. бе счупен и литър мляко в ЕС вече струва средно 7 евро.

Авокадо

Най-големият вносител и потребител на авокадо в света са Съединените щати. През последните 20 години потреблението се е увеличило четири пъти и продължава да нараства с 6% годишно. В Европа потреблението се е увеличило петкратно за същия период. В други части на света също се консумира все повече авокадо.

Краставиците и доматите поскъпват по тържищата у нас

На първо място, много хора харесват закуската "гуакамоле". На второ място, въз основа на редица изследвания лекарите тръбят на всички, че авокадото съдържа множество витамини, както и антиоксиданти, магнезий, калий, фибри, здравословни мазнини и др. Това е повече от достатъчно, за да могат хората в Северна Америка да купуват авокадо от супермаркетите, дори без да се съобразяват с нарастващите цени.

Усетили лесната печалба, фермерите по цял свят започнаха да отглеждат това "зелено злато". Производителите на кафе в Латинска Америка, уморени от нестабилността на своя пазар, се насочиха към отглеждането на авокадо, чиито дървета са по-малко взискателни.

Има само един проблем: авокадото може да е полезно за човешкия организъм, но е вредно за екологията на планетата. Масовото засаждане на авокадо в Централна Америка е унищожило големи площи тропически гори, а с това и разнообразието от флора и фауна, характерни за региона. Тъй като това води до ерозия на почвата и влошава нейното качество, фермерите все по-често използват хербициди и пестициди.

istock
istock

Освен това авокадото поглъща много повече въглероден диоксид от атмосферата в сравнение с друга растителност, а в районите на концентрирано отглеждане в Мексико са наблюдавани по-високи температури и по-малко валежи. Земеделските стопани тук изразходват повече от 9 милиарда литра подпочвена вода на ден за напояване, което изсушава региона.

В резултат на това природозащитниците настояват за по-малко гуакамоле, но напразно: цената на едро на авокадото се е покачила през 2022 г. до почти 3500 долара за тон (този път поради намаляване на производството в Мексико и Калифорния), надминавайки предишния рекорд от 3000 долара за тон, поставен в годината на глобалната пандемия.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg