Всяко влизане в магазина вече ни изненадва с нови, по-високи, цени на храните, които традиционно слагаме в потребителската кошница. Последните десет седмици борсите и тържищата отбелязват непрекъснат ръст, съобщава NOVA.

Някои от основните продукти – като яйца, захар, сирене, оранжерийни домати - са поскъпнали на едро с над 50% за последната година. До щанда тези проценти стават още по-големи. Колко ще плащаме за основни храни по време на коледното пазаруване?

По-малко от месец преди Коледа - Виржиния Тенджерска сравнява цените на основните хранителни продукти, които слага в количката по време на седмичния пазар. Още в първите дни на декември открива огромна разлика на щанда спрямо миналата година.

Как да планираме разходите си през декември

„Ужасно! Не се шегувам: ужасно! Млечни продукти, при месата – не толкова, плодове, зеленчуци. Неща от първа необходимост! При хляба също – жалко за възрастните хора”, посочва Виржиния Тенджерска, потребител.

istock
istock

Започваме пазара по списъка на Виржиния. При някои от продуктите, които традиционно купува, ръстът е доста над очакваното.

"Минават 5 лв. за 10 яйца. Хората вече наблягат на по-малкия размер, защото са малко по-евтини - с няколко стотинки. Сиренето вече се движи над 20 лв. за кг. Кашкавалът вече е, както се казва, голяма екстра!”, посочва Виржиния.

Пресмята, че с парите, които сега отделя, за да напълни количката, предишния декември е купувала два пъти повече продукти.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg