Жителите на САЩ са възмутени от покачването на цените на хранителните продукти през 2021 г., съобщава Insider, позовавайки се на проучване, проведено от Bank of America Research. Около 60% от 1000 анкетирани американци казаха, че са забелязали много значително увеличение на цените в хранителните магазини, цитира Фокус.
 
На второ място в списъка на стоките и услугите, чието покачване на цените са усетили жителите на страната, с голяма разлика бяха кафенетата, ресторантите и баровете - покачването на цените в заведенията за обществено хранене са посочили 20% от респондентите. Следват услугите за доставка на храна до домовете им - 17,5% от анкетираните се оплакват от увеличението на разходите в тази категория.
 
Както отбелязва изданието няма нищо изненадващо в това, че поскъпването на храните удря най-много джобовете на американците, тъй като говорим за ежедневни нужди. Например някои компании са решили да вдигнат цената, а други са решили да продадат по-малко количество на същата цена.
 
Индексът на потребителските цени в САЩ се повиши с 0,9% от август до септември. Най-много се увеличиха цените на млечните продукти: с 2,2%, цената на зърнените и хлебните изделия, както и безалкохолните напитки се повишиха с 1,2%.
 
Според Insider покачването на цените се дължи на редица причини: лошо време, недостиг на работна ръка в страната, както и голямо потребителско търсене. Всички тези проблеми бяха прехвърлени върху плещите на потребителите.
 

istock
istock

По-специално, силните засушавания в Латинска Америка доведоха до по-високи цени на царевицата, кафето и соята. Увеличението на цените се дължи и на по-високите заплати на служителите в хранителни магазини поради недостиг на работна ръка.

С колко още ще поскъпнат храните до края на годината

Освен това цените на месото наскоро скочиха в резултат на кибератака срещу месопреработвателната компания JBS, която преработва 20% до 25% от говеждото, пилешкото и свинското месо в Съединените щати.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg