Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) съобщи, че по време на официалния контрол в цялата страна през изминалата седмица общо 368,2 кг храни от животински и неживотински произход, както и безалкохолни напитки са били конфискувани и насочени за унищожаване.

Сред най-констатираните несъответствия са предлагане на храни с изтекъл срок на годност, без документи за произход и без етикетировка.

Зам.-министър: Доматите ще поскъпнат още


Извършени са общо 1893 проверки в обекти за търговия на дребно и заведения за обществено хранене от инспекторите на отделите „Контрол на храни“ към Областните дирекции по безопасност на храните. 

istock
istock

Проверките са по сигнали и жалби, планов контрол, както и кухненски блокове на детски градини и млечни кухни. От БАБХ допълват, че са издадени общо 21 акта за административно нарушение и 94 предписания.

Също така несъответствия са били установени по сграден фонд, незадоволително хигиенно състояние, както и нерегистрирани по Закона за храните работещи обекти.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg