Цените на хранителните продукти, които се произвеждат от суровините, забранени за внос от Украйна, трябва да паднат. Те са борсови, така че се търгуват доста по-ниско от преди два месеца и следва да ги видим на щанда с по-ниски стойности. Това каза Пейо Майорски, председател на Асоциацията за защита на потребителите пред NOVA NEWS.

"Още през април, когато се въведе забраната, излязохме със становище, че това при всички положения би нарушило цените на основните продукти от потребителската кошница. Сега наблюдаваме обратното - пада забраната, което ни кара да си мислим, че вече свободният пазар е възстановен и цените на основните продукти биха паднали за крайните потребители. Все пак трябва да знаем, че тези продукти, които бяха забранени, са борсови и участват на международните борси, а там цената в последните един месец, месец и половина падна драстично, над 1,5% на долу", обясни той.

Без тежки метали в пшеницата от Украйна

Според него всяка една намеса в свободната търговия води до изкривяване на пазара.

"На това станахме и свидетели. Големи зърнопроизводители се опитват да направят вътрешен дъмпинг на цената - техните продукти да бъдат изкупени от българските потребители на по-висока цена от тази, която се предлагат на борсите. Ние смятаме и пак държим нашата теза, че зърнопроизводителите като цяло са един от браншовете, добре подпомагани през държавни помощи. Животновъди и растениевъди са недофинансирани през държавни субсидии, докато тези, които произвеждат пшеничени култури, слънчоглед, са добре субсидирани", коментира Майорски.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg