Огромни количества стока с подправен или изтекъл срок на годност са иззети от служители на отдел „Икономическа полиция” при ОДМВР – Бургас от магазин и склад за търговия на едро и дребно със захарни и шоколадови изделия в Северна промишлена зона - Бургас.  По случая е образувано досъдебно производство под надзора и ръководството на Бургаска районна прокуратура.
 
На много от откритите захарни и шоколадови изделия е заличен срокът на годност на производителя и е поставен нов от служители на бургаската фирма, съобщава БНР. При проверката са иззети технически средства като печати, мастило, датчици и други пособия, използвани за поставяне на преправените срокове на годност, съобщават от полицията. Фабричните срокове са заличавани, чрез изтриване с ацетонови разтвори или чрез поставяне върху изтеклия срок на годност на стикер с подправен такъв.
 
В склада и магазина на фирмата са констатирани огромни количества стока с подправен или изтекъл срок на годност. Над 4 000 артикули са с манипулиран срок на годност. Това са шоколадови яйца, шоколадови бонбони, шоколадови зайци и Дядо Коледа, желирани бонбони, шоколадови дражета, кексчета, пишмане, кори за баница, разтворими супи, бисквити и други стоки, предимно от турски производители.

Започват засилени проверки на храните в зимните курорти

Открити са и над 16 000 изделия с изтекъл срок на годност, на които предстояло да бъдат поставени нови срокове на годност и да бъдат разпространени в търговската мрежа. Същите са поставени под забрана за реализация от страна на БАБХ и предстои да бъдат унищожени.
 

ОДМВР - Бургас
ОДМВР - Бургас

Констатирано е, че на голяма част от стоката, която е била предназначена предимно за деца, срокът на годност е изтекъл преди повече от 5 години. При извършена проверка в търговски обекти на територията на Бургас в пет магазина от бургаска търговска верига са намерени и иззети от горепосочените стоки с изтекъл срок на годност.
 
Образувано е досъдебно производство под надзора и ръководството на Бургаска районна прокуратура. Работата по случая продължава с извършване на необходимия брой експертизи и установяване произхода и качеството на хранителните продукти.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg