Нова пратка този път за замразено пилешко месо, замърсено със салмонела е получила България, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните.

Сигналът, който идва от Италия, отново касае месо с произход Полша, е получен в четвъртък в Системата за бързо съобщаване на храни и фуражи RASFF.

Предстои да бъде извършена детайлна проверка. При откриване на налични количества от засегнатите партиди, те ще бъдат изтеглени от пазара и възбранени.

Откриха пилешко със салмонела у нас

В получената нотификация не се споменава полската фирма, за която до момента бяха издадени нотификации, обясняват от БАБХ. След извършване на проверката, резултатите от нея ще бъдат оповестени.

istock
istock

От агенцията обявиха, че вече ще взимат проби за лабораторно изпитване на всяка пратка с произход Полша, предназначени за България.

Предприетите действия са във връзка със зачестилите нотификации в Системата за бързо съобщаване на храни и фуражи (RASFF) за наличие на салмонела в птиче месо с произход Полша. 

Птичето месо и субпродуктите ще бъдат поставени под забрана до получаване на резултата.

При положителни резултати за наличие на салмонела, БАБХ ще предприема действия, съгласно действащото законодателство.

Припомняме, че миналата седмица агенцията предприе вземане на проби  на пристигащите в страната ни пратки с птиче месо от един и същи полски производител, след получени няколко нотификации за заразено със салмонела охладено птиче месо.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg