"От края на февруари имаме тенденция към успокояване и падане на цените. Не може да кажем, че има дефлация, по скоро се укроти темпът на нарастване". Това заяви пред БНР Владимир Иванов - председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата.

"Към момента има едно задържане. Вече 4-ти месец почти сме без промяна. Единственото, което задържа и малко по-високи равнища на база спрямо миналата година, е лошото време. Това засяга пряко предлагането на плодове и зеленчуци. Що се касае до основните хранителни продукти - яйца, пилешко месо, нарастване не регистрираме и това е вече 4-ти месец.

Луканките у нас се правят от румънско месо

При някои от продуктите имаме и намаление - най вече при олиото и яйцата. Известно намаление - около 7 до 8%, се получи и при млечните. Но на годишна база спрямо цените на миналата година процентът варира между 7,5 и 8,5%. Това е главно заради пресните плодове и зеленчуци, тъй като там вариациите са доста сериозни. Говорим за едно равновесие. За дефлация не можем да говорим, тъй като сме с 9% над нивата от миналата година", посочи Иванов.

istock
istock

Той отчете, че няма промяна в цената на свинското месо. По думите му по-голяма част от преработеното месо у нас е внос. При него основната причина за покачване на цената е повишаването на разходите за труд. 

Солените цени на плодовете отказват софияци да правят сладко

Според Владимир Иванов в големите вериги има български плодове и зеленчуци, но те прилагат доста агресивна политика спрямо нашите производители

"Нашите производители са слаби и не са в добра конкурентна позиция за устойчив разговор с тях. Очевидно е дошло времето да се окрупняват и да започнат да работят заедно".

Според него пазарът на дребно вероятно ще реагира по-бавно. Бързо нарастват цените и бавно спадат, подчерта той и добави: 

"Дори да желаят определени играчи да се задържат цени, трудно ще се получи".

Иванов призова да не подкрепяме практики, свързани с алчност или незаконно поведение, както и да съдействаме на контролните органи.

istock
istock
 

По думите на председателя на ДКСБТ на международния пазар се наблюдава сериозен срив в цената на пшеницата и царевицата. Цената на олиото е на 3 пъти по-ниско ниво от пиковите стойности през 2022 г. По думите му там няма какво и как да предизвика стресови ситуации. 4-ти месец и ООН регистрира спадане на ценовите индекси на храните.

"Ще наблюдаваме стабилен пазар. Най-малкото няма да видим нарастващи тенденции. /.../ Обстановката като цяло се успокои. Пазарът е доста по-спокоен. В момента наблюдаваме нормални пазарни взаимодействия. Няма как да не сме зависими от процесите, които стават в света. Ако видим следващо поскъпване или енергийна криза естествено е, че пак ще се разбърка всичко. Докато бушува военен конфликт, доста трудно може да се прогнозира трайно и устойчиво равновесие и то да се случи. Но в момента няма фактори, които да предполагат драстични процеси", коментира още Владимир Иванов. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg