Доволни сме от риболова в Черно море тази година, защото през есента дойдоха много пасажни риби и в момента има много и охладен, и прясно замразен чернокоп (лефер), така че неговата цена ще бъде доста прилична, дори ниска спрямо други години.

При шарана нещата са по-различни – за съжаление, уловът е малко, което ще вдигне цената. Освен това има голям износ за Румъния, а като се прибавят и поскъпналите фуражи, електроенергия и горива, е нормално цените да са завишени. Това каза за БТА д-р Йордан Господинов, изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на рибни продукти БГ ФИШ (АПРП БГ ФИШ). 
 
Той все пак увери, че на пазара ще има достатъчно риба – сключени са договори, осигурени са количества, така че ще има за всички. Пъстърва също има достатъчно, както и паламуд, барбун, сафрид, при това на доста прилични цени.
 
Традиционно на Никулден се яде шаран с люспа и шарановъдите се ориентират все повече към него, обяснява Господинов. Той допълва, че за разлика от други години сега шаран се продава целогодишно, което се дължи и на разширената търговия с Румъния.
 
Няколко дни преди навечерието на празника, търсенето на прясна риба в страната все още не е в пика си. Това става ясно след проверки на БТА на борси, магазини и пазари. Източник на проблеми за търговците се оказват и големите вериги, които са добре заредени и са с конкурентни цени, а в много случаи предлагат рибата изчистена.
 
Това се вижда още на входа на "Женски пазар" в столицата, където една от търговските вериги е поставила пред вратите си седмична оферта от 6,99 лева за килограм пресен български шаран. Навлизайки навътре в пазара, цената е 10 лева/кг. Сред другите предпочитани риби скумрията е на цена 7,30-8,30 лева/кг, паламудът е 12,80 лева/кг, мерлузата - 7,80-8,30 лева/кг, пъстървата се продава за 12,80 лева/кг, рагуто от сьомга е 5 лева/кг, а чернокопът - 9,60 лева/кг.
 

istock
istock

На друг столичен пазар – "Красно село", шаранът се продава по 14,60 лева за килограм в специализирания магазин до пазара, а рибите са между 1,5 и 3 килограма. Иначе замразената чистена скумрия се търгува по 10 лева за килограм. Пресен див лаврак се предлага по 39,90 лева/кг. Риба фагри - прясна, известна  и като "царска риба" - по 42 лева/кг., сом (филе) е с цена 29,90, сьомгова пъстърва – по 21,30 лева/кг, но филето от сьомгова пъстърва вече струва 27,90 лева/кг, а филе от треска се купува по 18,20 лева/кг. Котлетите от акула са 18,50 лева за килограм. Калканът лежи в тавата с лед с етикет 38,00 лева за килограм. Пресният паламуд може да се вземе срещу 16,90 лева за килограм. Може да си отнесете вкъщи и филе от риба тон срещу 59,00 лева за килограм.

Годишната инфлация удари почти 18% за август

На пазара в столичния квартал "Люлин" шаранът е с цена 10,80 лева/кг. На същата цена е и котлет от толстолоб, а сред другите предложения е кефал за 10,50 лева/кг.
 
Като цяло търговците в София не забелязват завишен интерес в последните дни. Казват, че търсенето е "както обикновено".
Цените са по-високи от миналата година, но в рамките на 1-2 лева. Справка показва, че миналата годината цената на шарана в столицата е била средно 8,50 лева/кг.
 
В останалата част на страната положението е подобно.
 

Цената на килограм шаран в Сливенско е 8,50 лева, показа репортерска проверка на БТА в рибните магазини на Централния кооперативен пазар в града. По думите на търговците, тя се е покачила с 1-1,5 лева в сравнение с миналата година по същото време. Освен сладководни риби в Сливен не липсват и морски като чернокоп и паламуд.
 

istock
istock

В Търговище цената на традиционния за празника шаран е 9 лева за килограм. Собственик на рибен магазин в Русе каза за БТА, че килограмът на шарана се продава по 10,50 лева. Той обясни, че цената му няма да бъде повишавана за Никулден. На клиентите се предлага също безплатно почистване и транжиране на рибата. В магазина се продава и друг вид риба. "Дунавският шаран го няма много сега, защото е трудно да се извади от реката. От Дунава излиза повече мряна, сом и платика", посочи собственикът на магазина. Цената при производител в региона е малко по-различна - шаранът на едро е около 6,50 - 7,00 лева на килограм, а на дребно - между 8,00 и 8,50 лева.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg