В разгара на лятото - вкусни изкушения вече ни дебнат почти на всяка крачка – по пазарите в страната, по алеите на големите паркове и по пътя към плажа в морските ни курорти.

С повишаването на градусите обаче расте и рискът от хранителни натравяния, информира NOVA. Особено ако продуктите не се съхраняват правилно. Проучване на европейски потребителски организации показа, че най-опасните храни през лятото са: месото, майонезата, морските дарове и някои плодове и зеленчуци. Тъй като при тях размножаването на бактериите при високи градуси става с най-бърза скорост.

Цените на кои продукти у нас бият европейските

Малко преди обяд. Центъра на София. Температурата навън вече минава 30 градуса. А търговците вече предлагат апетитни изкушения на всяка крачка. Царевица, сладолед, нарязани плодове в чаши, палачинки и дори скара на открито са част от офертите, на които попадаме, докато се разхождаме из столичните паркове. Според Венета Николова обаче менюто на открито крие много рискове.

„Особено, когато си взимат сандвич от някоя лавка, будка и решиш да сложиш кетчуп или майонеза. Те все пак съдържат съставки, които се развалят на по-високи температури”, твърди Венета Николова, потребител.

Венета вече има лош спомен от такива покупки на храни на открито. Затова винаги има едно наум, когато избира какво и от къде купува, докато търси прохлада в парка.

Третират плодове и зеленчуци с химикали

„Стигала съм до повръщане след консумация на конкретна храна, изложена по-дълго време на слънце. Ставаше въпрос за пица на парче от будка. На витрината, от слънцето, температурата доста се вдига – явно не е добро място за съхранение на храни”, посочва Венета.

Още по-внимателна е, когато избира храни за детето си. Особено след като разбира за случая с диня с мирис на ацетон, за който сигнализираха потребители в социалните мрежи.

Повече гледайте във видеото. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg