388 са нотификациите от системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF) за месец май 2021г, като най много са в категория храни– 351, за фуражите – 21, а за материалите в контакт с храни – 16, съобщават от Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ).

Общо 97 са предупредителните нотификации, като сред тя са 14  за наличието на   триадименол  в лозови листа от Турция, парче стъкло в зеленчукова заготовка с хрян от Германия и в стъклен буркан с чушки от Турция; прохлораз в лимони от  Турция;  кадмий  в замразен  спанак  от  Белгия;  хлорпирифос-метил  в портокали  от  Испания;  тиофанат-метил  в  замразени  малини  от  Сърбия.

Отново е открита и Salmonella enterica ser. Enteritidis в замразено пилешко месо от Полша и в колбас също от Полша, както и парчета метал в наденица от Холандия.

11 нотификации са получени и за опасни зърнени храни, като  охратоксин  А  в ръжени тестени изделия от Испания; чужди тела (парчета стъкло) в печени зеленчукови сладкиши от Обединеното кралство;  наличие  на  алергични съставки (фъстъци и лешници), които не са включени в съдържанието на  етикета  на бадемови бисквити от Турция.

Опасни съставки са открити дори в билки и подправки. Предупреждение е получено за наличие на неразрешената субстанция  етиленов  оксид  в микс подправки от Тайланд (2) и в смлян джинджифил  от  Индия; олово  в  лук  на  прах  от  Индия; наличие  на неразрешения  оцветител  Судан  червено  I в  къри  от  Турция.

Наличие  на  неразрешените  субстанции  сибутрамин  и фенолфталеин са установени в хранителна добавка от Хонг Конг, а след консумацията  на  диетична  хранителна  добавка  от Холандия е установена проява на странични ефекти.

През месец май  2021  г. при нотификациите за недопуснат внос най-често  нотифицираната  страна  е  Турция  с  48  нотификации, следвана от Китай с 11 нотификации.

Хванаха 10 тона пилешко със салмонела у нас

64 от нотификациите са за плодове и зеленчуци, като става въпрос за  опасни вещестна основно в чушки от Турция като ацетамиприд , хлорпирифос-метил, пиридабен и форметанат.

Нотификация е получена и за висока радиоактивност на замразени гъби от Украйна; бифентрин и  пиримфос-метил  в портокали от Турция.
 

istock
istock

През месец  май  2021  г., при нотификациите за проследяване най-често нотифицираната страна е Полша с 9 нотификации, следвана от Германия с 8 нотификации. България е нотифицирана веднъж.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg