Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е хванала 675 кг храни с изтекъл срок на годност, открити при проверки в ски курортите през месец януари 2020 година.

От тях 40 кг са от животински произход, 634 кг - от неживотински. Храните са насочени за унищожаване.
 
Инспекторите от ОДБХ Благоевград, Смолян, София – област и София – град провериха 313 обекта, издадоха 2 акта и 29 предписания за открити нарушения.

Чушки с пестициди и лешници с микотоксин хванати у нас

Най-често проверяващите откриват храни без етикет от производител и идентификационна маркировка за произход и годност, и неправилно съхраняване и третиране на кухненски отпадъци.
 
Засиленият контрол на инспекторите в зимните курорти продължава до края на зимния туристически сезон – 15 март 2020 година.

Нюйоркски ресторант предлага пържоли срещу акции
Darikfinance

Проверяват се обекти за търговия на дребно с храни, подвижни, временни и сезонни обекти, такива с дейност кетъринг, заведения за обществено хранене, вкл. намиращите се на територията на хотелски комплекси, и туристически обекти, предлагащи услугата “all inclusive”.
 
Инспекторите следят произхода и правилното съхранение на суровини и храни, срокове на съхранение и етикетирането и действащите системи за управление на безопасността на храните.

При необходимост и по преценка проверяващите вземат проби за лабораторно изпитване.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg