Проверка на NOVA - в разгара на летните жеги наш екип провери как се предлагат и съхраняват храните, които се продават на открито. Спазват ли се изискванията в лавките и будките в парковете и край плажа?

И опасни ли са бургерите, скарата и дюнерите, ако не се съхраняват според изискванията? На пазар за летни изкушения тръгна Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

В разгара на лятото вкусни изкушения ни дебнат почти на всяка крачка в големите паркове и на алеите – по пътя към плажа в морските ни курорти. От сладоледи и палачинки, до скара и дюнери.
 
С повишаването на градусите обаче расте и рискът от хранителни натравяния. Особено ако продуктите не се съхраняват правилно. На проверки през следващите месеци тръгват и от Агенцията по храните. Те ще проверяват произхода, начина на съхранение и срока на годност на всички храни, които се продават на открито, особено сега, когато термометрите показват над 30 градуса.

Екипът влиза в ролята на таен клиент, за да провери как се проверяват храните, които се продават. Масово сосовете за сандвичи и хот дог като майонеза, кетчуп и горчица стоят навън, а не в хладилник, въпреки че температурите са над 30 градуса. По същия начин се предлагат и добавките към сандвичите.

istock
istock

Според д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните, лошата хигиена е проблем номер едно. Най-голям е рискът от консумация на храните, които са изложени на слънце.

Подготвят забрана на опасна съставка в лекарствата и храните

Оставането им извън хладилника повече от 20-30 минути прави тези продукти рискови, заяви той. Препоръчвам хората да не си купуват храни от такива обекти и да подават сигнали в агенцията по храните, каза Иванов.

Вижте какво откриха инспекторите от БАБХ във видеото.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg