Нов генетично модифициран лилав домат може скоро да бъде забелязан в магазините за хранителни стоки в САЩ до следващата година след скорошно одобрение от Министерството на земеделието на Съединените щати, съобщи CNN.
 
Плодът, който според учените издържа по-дълго от средния домат и е по-здравословен, „е модифициран, за да промени цвета си и да подобри хранителното си качество“, каза USDA в съобщение за пресата по-рано този месец.
 
„От гледна точка на риска от вредители по растенията, това растение може безопасно да се отглежда и използва в развъждането в Съединените щати“, добави отделът.
 
Лилавите цветове идват от увеличаване на нивата на това, което учените смятат за борещ се с рака антиоксидант, известен като антоцианини, който превръща обикновено червения плод в наситено лилав, според John Innes Center UK. Твърди се, че други плодове и зеленчуци като обикновени домати, червен лук и асаи осигуряват предимствата на антоцианините.
 
Група учени - единият от които е биохимикът и професор Кати Мартин - произвежда плодове с вкус на домати, за да има високи нива на антиоксиданта, давайки на американските потребители нещо като суперплод, съобщи CNN.
 
Според The ​​Sainsbury Laboratory Мартин е успяла да разработи домата „чрез инженерство на прецизен генетичен „включен превключвател“, получен от ядливо цвете“, през 2008 г.

Българските зеленчуци ще изчезнат от пазара, ще купуваме само вносни

Плодът сега трябва да получи зелена светлина от Администрацията по храните и лекарствата за разпространение. Има обаче критици, които изразиха опасения, че генетично модифицираните храни могат да имат отрицателни последици за здравето, съобщи Insider по-рано. Въпреки това, големи агенции, като FDA и Агенцията за опазване на околната среда, строго регулират ГМО храните.
 

istock
istock

Norfolk Plant Sciences, компанията, създадена от Мартин и Джонатан Джоунс, е готова да започне тестове през следващата година, за да види кои потребители са привлечени от лилавите домати, според CNN.
 
„Това е много абстрактно, трудно за разбиране“, каза Нейтън Пъмплин, главен изпълнителен директор на американския търговски бизнес в Норфолк, пред изданието.
 
"Но лилав домат - или избирате, или избирате да не консумирате."

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg