"В момента няма вихрени процеси на цените", смята председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата
 
В момента няма вихрени процеси на цените, има балансирано проявление на пазарните взаимодействия. Сега имаме нормален пазарен сблъсък. Думите са на Владимир Иванов, председател Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, в ефира на „Твоят ден” по NOVA NEWS.
 
„До септември ще виждаме понижаване и нормализиране на цените на едро на храните. За пресните плодове и зеленчуци всичко зависи от климата”, смята той. Той не очаква драстични изменения на цените до септември - октомври. „Сега има свръхцена на зрелия лук, заради лошата реколта в Германия”, каза Иванов.

Крият с трикове високите цени на храните

„Българските земеделци имат свръхголеми загуби от ниската цена на зърното и пшеницата”, каза той и по повод заливането на пазара с евтиното украинско зърно. Резултатът от това може да се отрази на националната сигурност, смята той. „Производителите ще намалят площите, което може да доведе до декапитилизация в сектора. Не бива да го допускаме, защото е важно за националната продоволствена сигурност. Производителите са гръбнакът на икономиката”, допълни Владимир Иванов.
 

istock
istock

Според него, за зърното имаме реколта и обезпечение за две години напред, дори да не получим нов добив.
 

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg