Големи търговски вериги и Сдружението за модерна търговия обвиниха Народното събрание в законодателен произвол и призоваха президента Румен Радев да спре с вето решението, с което депутатите сложиха 15% таван на надценката на три вида хляб - бял, Добруджа и типов.

Предложението беше прието в последните часове на този парламент.
 
От Сдружението за модерна търговия смятат, че ощетени ще са в крайна сметка потребителите, включително през по-високи цени, съобщава Нова телевизия.
 
Според Николай Вълканов, изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия, има два основни проблема.
 
„Първият е по начина, по който беше приет този текст, без предварително обсъждане, без мотиви, без становища и от други институции”, заяви Николай Вълканов. „През 2019 г. имаше подобен казус. И Министерството на икономиката, и КЗК излязоха с категорично становище, че подобна мярка за стоките от първа необходимост, би довела до точно обратните резултати. КЗК казва тогава, че ниските цени са резултат от конкуренция, не от регулация. Това може да доведе всички търговци да се доближат до максималната надценка”, заяви Вълканов. 

Искат вето на новата регулация за надценката на хляба

„Всеки търговец има различен бизнес модел. Няма как да се фиксира една надценка за всички търговци. Това ги поставя в неравностойно положение. Тук идва и второто голямо притеснение. До няколко месеца, при тази несигурност и постоянни избори, можем да влезем в хипотеза, при която цели стокови групи могат да влязат в таван на надценката”, заяви Вълканов.
 
Той подчерта, че надценка не означава печалба. В нея са включени и всякакви разходи.
 

Хлебопроизводители: Хляб за 60 ст. е фантастика
Darikfinance

Ако фиксираната надценка е под себестойността на един търговец и над себестойността за друг, то този, който е ощетен, ще трябва да увеличи цената на нещо друго, за да си покрие загубите. Или ще махне този артикул от стоките, които предлага, или ще вдигне цената на нещо друго”, обясни Вълканов.
 
„Не можеш да фиксираш надценката на края на веригата. Производителят може да си вдига колкото си иска цената”, коментира още Вълканов.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase