Кривата на изменение на цените на храните на едро в момента е почти права линия. Като цяло една спокойна балансирана среда, доста обтегната откъм конкуренция и съвсем предвидима, едно логистично спокойствие на световния и на европейския пазар. Това каза в интервю за БТА Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), в коментар на ситуацията на борсите в последния месец от годината.
 
"На европейския пазар наблюдаваме тенденции към нормализиране, това в никакъв случай не е дефлация, а по-скоро неутрализиране на отрицателните ефекти от отрицателните очаквания. Абсолютно същата тенденция се пренесе и на българския пазар. Даже при покачващата се цена на захарта имаме по-ниски нива от 2022 година, което означава, че специално при този ресурс сме имали едно надценяване в края на миналата година спрямо сегашния момент", обясни той.

Колко ще струва да напълним пазарската кошница

Владимир Иванов каза още, че ни очаква спокойна Коледа от пазарна гледна точка. Към момента наблюдаваме колебания, които са под статистическата грешка, тоест под 1 процент и съвсем незначителни, заяви той и посочи, че ще наблюдаваме слаби динамики, най-характерни при плодовете и зеленчуците, които са със сезонен характер.
 

istock
istock

Според него с разумно и неемоционално пазаруване може да имаме потребителска кошница, която да е на по-ниски стойности от миналата година при същото качество.
 

"В никакъв случай потребителите да не се поддават на емоцията на празника да похарчат повече пари за излишни неща и внимателно да преценяват, когато видят високи цени", посъветва той и допълни, че от нас зависи дали ще подкрепим некоректна търговска практика или не.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg