Държавата е готова да наложи забраната на търговците да слагат надценки, по-големи от 10%, още в началото на април. Идеята може да стане факт с нормативен акт на Министерския съвет. Това заяви пред NOVA министърът на икономиката Никола Стоянов.

Когато регулирането на надценките стане факт, цената на основните продукти трябва да стане по-ниска. По информация на Министерство на икономиката сега голяма част от стоките имат повече от 20% процента надценка.

Предвижда се кабинетът да забрани на хранителните вериги да слагат повече от 10% надценка на основни храни и стоки. В този списък ще влязат между 30 и 50 вида продукти. Планирано е мярката да бъде временна.

Какви са начините да се свалят цените

Че проблем с цените има, били наясно и търговците, и държавата. Затова служебният кабинет поиска да ограничи надценката в големите вериги.

„Тъй като забелязваме, че цените на хранителните стоки не спадат, въпреки усилията до момента, преценихме, че трябват по-категорични мерки”, каза още министърът.  И въпреки че ще бъдат крути, няма да бъдат за всички.

„Говорим за малка група продукти - дали ще са 30, или 50, или повече е въпрос на решение”, уточни Стоянов. Със сигурност държавата няма да се намеси в цените на хайвера, шоколада и алкохола. Очакванията са промените да обхванат продуктите като хляб, сирене, месо и зеленчуци.

Иначе в Сдружението за модерна търговия, където членуват представители на големите вериги, не са коментирали с министрите подобна мярка досега.

„Не сме запознати подробно с предложението, такова официално не е изпращано и не разполагаме със съответните материали. Нека те да бъдат придружени и с оценка на въздействието, за да може да коментираме какво е възможно и какво е полезно да се случи”, каза Николай Вълканов, председател на сдружението. От бизнеса заявиха още, че ще им бъде интересно да чуят мнението на Европейската комисия.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg