Лошо завършихме 2021 година, от Коледа започна стабилизиране на цените, това продължи до 7-8 февруари. В момента кривата отново тръгна нагоре, това се дължи на пресните зеленчуци и плодове, които отбелязаха рязък скок.

Това заяви в "Денят започва" председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов.
 
"Нямаме такова търсене, което да обезпечи цени от 7-8-9 лв. за килограм. Потреблението на краставици ще се свие страшно много", прогнозира Иванов.
 
Той определи нарастването на цените на зеленчуците като закономерно, с оглед на значителното увеличение на разходите за отопление. По думите му тенденцията ще продължи поне до пролетното производство.

Краставиците по-скъпи от месото

С оглед на това, че краставиците и доматите са с кратък срок на годност, все пак не очаква това нарастване на цените да продължи.

Краставиците за килограм достигат дори над 5 лева. Пролетта, когато ще са необходими по-малко ресурси за затопляне на оранжерийните зеленчуците, Иванов се надява, че цените ще спаднат и ще има една по-добра реколта. Есента ще е по-скъпа и за плодовете. Налагат се спешни мерки, за да се помогне на хората, настоя той.

istock
istock

По отношение на основните хранителни продукти има задържане на средните цени.

Кашкавалът е поскъпнал с около 10 стотинки. Към момента не се наблюдава стабилен енергиен пазар и докато няма стабилен енергиен пазар, ще се забелязват такива цени на основните стоки и продукти, предупреди Иванов.
 
Хлябът средно се е покачил с 5 стотинки. Свинското месо, оризът и фасулът не са поскъпнали.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg