Публикации с идентично съдържание се разпространяват от онлайн издания и набират популярност в социалните мрежи.

Сред българските потребители във Фейсбук отново се споделя френско журналистическо разследване, в което се твърди, че норвежката сьомга е токсична.

Към 8 март 2023, споделената от този профил във Фейсбук публикация "Риба за масово поразяване: Цялата истина за норвежката сьомга", с дата 28 февруари 2023, е провокирала реакциите на 2,5 хиляди души и е споделена 2,4 хиляди пъти.

Проверка на БНТ установи, че статията се позовава на разследване на френската телевизия France 2, което обаче е отпреди почти 10 години - от 7 ноември 2013 г.

Оказва се, че към днешна дата индустриалното производство на сьомга в Норвегия се случва по други правила.

Репортажът

Оригиналният репортаж е за индустриална ферма за сьомга в Норвегия. В него норвежки екоактивист твърди, че във фермата се отглеждат 2 милиона риби, което е твърде много, и то в момент, когато има голямо разпространение на болести и паразити.

Според репортажа местни фермери крият от потребителите, че се справят с болестите и паразитите като разпръскват във водата силни пестициди, опасни за здравето. Проблемът възниква, тъй като има много риба в относително малки пространства, дори и с достатъчно място за плуване.

Индустрията

В рибните ферми сьомгата разполага с ограничено пространство. Това дава възможност за добро възпроизвеждане, а и шансовете за оцеляване на новото поколение са по-високи, отколкото в природата.

Производството на сьомга в Норвегия е вторият най-голям източник на приходи след петрола.

Франция е най-големият консуматор на норвежка сьомга. Година преди излъчването на репортажа, през 2012 г. в страната са внесени 103 417 тона. Пестицидите, използвани срещу вредители, са забранени във Франция.

Препоръки за консумация

През 2013 г. френските здравни власти променят препоръката си за консумация на риба като я ограничават до два пъти седмично. Препоръчва се едно от тези хранения да е с риба от типа на сьомгата.

Няколко месеца преди репортажа на френските журналисти норвежкото правителство също препоръчва на бременните жени и децата да ограничат консумацията на мазни риби от типа на сьомгата, тъй като техните мазнини задържат замърсители.

Продават опасна риба на пазара

Производители на сьомга с позиция

Почти година след репортажа на France 2 - на 26 септември 2014 г., АФП излъчва материал, оборващ тезата за пестициди в сьомгата. Агенцията цитира представителка на Marine Harvest - най-големият производител на сьомга в Норвегия, чиято продукция възлиза на над 1 милиона тона годишно.

istock
istock

"Натъжавам се като чувам това, защото случаят изобщо не е такъв. Нивата на токсини, както ги наричате, са доста под нивата, определени за безопасни. Полагаме много усилия от техническа гледна точка, за да намерим решения за намаляване на медицинските стратегии, включително чрез биологичен контрол", казва тогава Ранди Холдерсен, мениджър по безопасност на храните в Marine Harvest.

Компанията има 114 ферми в страната. Сьомгата се отглежда в кръгли мрежи, на 30 метра дълбочина сред фиордите, като във всяка има по 180 000 риби, което е около 11 пъти по-малко от посоченото количество в репортажа за фермата, излъчен година по-рано.

Мерки на правителството в Норвегия

През март 2015 г. правителството на Норвегия представя пред парламента на страната "Бяла книга", в която се предлага напълно нова система за регулация на отглеждането на сьомга в индустриалните ферми. Предложението е прието с широка подкрепа от депутатите.

Кабинетът се ангажира с предвидим и екологично устойчив растеж в индустрията за отглеждане на сьомга. Като индикатор за броя на отглежданите риби в една садка (садките се състоят от плаваща част, мрежи и закотвяща система) се приема концентрацията на морски въшки - което на свой ред определя и третирането срещу вредители.

Най-големият враг на сьомгата са морските въшки

Морските въшки са сред големите предизвикателства пред фермите за сьомга. Любимата храна на тези миниатюрни ракообразни е кръвта и слузта на рибата. Те използват тялото си като вендуза, за да се захванат здраво за жертвата.

istock
istock

Веднъж настанила се, въшката се размножава скоростно. Имунната система на рибите отслабва, те бързо губят тегло и често умират.

Щетите от дребните въшки са около 500 милиона евро годишно, само в Норвегия, казва Есбен Бек, финалист на Европейските награди за изобретатели, 2019 г.

Оценка на производството

Доклад на Seafood Watch от 2021 г. проследява състоянието на индустриалното производство на сьомга в Норвегия, Чили, Шотландия, Канада и САЩ. Целия доклад вижте ТУК.

Оценката за Норвегия е, че употребата на антимикробни средства е много ниска, а използването на пестициди срещу морските въшки е намаляло значително през последните години. Според организацията обяснението е резистентността на морските въшки към химическо третиране и търсенето на алтернативни методи за справяне с тях.

Заключение: В социалните мрежи се разпространява стара информация, представяна като нова. Междувременно в Норвегия е одобрена промяна в начина на индустриалното отглеждане на този вид риба и описаното в репортажа от 2013 г. не отговаря на сегашната ситуация. Доклад от 2021 г. не установява завишени нива на пестициди.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg