Агенцията по  храните унищожава близо 250 хиляди птици заради огнище на птичи грип в асеновградска ферма.

Това е третото поред огнище, констатирано за последната година. По-рано днес от фирмата изпратиха писмо до медиите с твърдението, че се избиват здрави птици

Първото огнище в асеновградската птицеферма беше обявено на 5 април 2019, а второто на 8 април 2019 г.

Унищожават нова пратка с пилешко месо от Полша

В началото на месец юни 2020 година на база завишена смъртност в обекта са взети проби от умрели птици за лабораторен анализ, резултатът от който доказва наличието на Инфлуенца по птиците, щам H5N8. Това е потвърдено от европейска референтна лаборатория в Италия.

istock
istock

Ветеринарните власти започват незабавно дейности по ликвидирането му, като на първия етап са умъртвени над 75 000 птици. Днес се извършва умъртвяването на останалите 174 000 кокошки носачки.

Предприетите действия се базират на проучване от комисия, която доказва, че в обекта не са спазени мерките за биосигурност, задължителни за всеки бизнес, твърдят от Агенцията по храните.

Ако тези мерки не бъдат предприети, ще бъде застрашено здравето на птиците, отглеждани в птицефермите в цялата област. За унищожените миналата година птици фермата е получила над 5 милиона лева обезщетение. Колко ще получи за тази година тепърва ще се изчислява.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg