Килограм кашкавал на едро стига 23 лева в София, докато в Благоевград цената му не надхвърля 11,35 лева. Драстични разлики в цените отчитат а борсите и за други хранителни стоки в различните градове, показват данните на Държавната комисия за стокови борси и тържища.

При кравето сирене например най-висока цена на едро е отчетена на борсите в Силистра – 15,57 лева за кг, докато в Добрич и Бургас най-скъпо то се продава по 7 лева за килограм.

Бутилка олио може да се купи на едро от 2,20 лева за литър до 5,80 лева, като най-високи са цените отново в столицата. В София най-скъпо се продава и оризът. Цената му варира от 2,60 лв. за кг до 4,90 лева за кг. Само за последната седмица оризът е поскъпнал с 3,2 на сто и средно на едро се продава над 3,20 лв.

Нагоре са и цените на маслото, киселото и прясното мляко и сиренето.

По-скъпо ни излизат пилешките бутчета, като цената им стига 5,07 лева за кг, а пилешките гърди гонят 11,30 лева за кг. Кренвиршите и малотрайните колбаси в това число и шунката също са с по-високи цени за седмица, отчита ДКСБТ.

Над 10 лева разлика в цената на сиренето и кашкавала

При зеленчуците сериозно поскъпване има при лимоните, морковите и зелето. Вносните домати и краставици вече се продават на борсите съответно по 3,35 и 3,13 лева за кг. С 22 стотинки е поскъпнал и червеният пипер, като килограм от вносния струва над 3,50 лева.

istock
istock

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, през седмицата се повишава минимално с 0,22 на сто до 2,268 пункта. Миналата седмица ИТЦ беше на ниво 2,263 пункта.

Равнището на ИТЦ в началото на миналата година беше 2,316 пункта, а през първата третина на март достигна пролетния си максимум от 2,480 пункта. Базовото ниво на ИТЦ - 1,000 пункта, е от 2005 г.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg