Във връзка предстоящия Никулден от днес Агенцията по безопасност на храните започва засилени проверки в обектите за производство и търговия с риба. Инспекторите предупреждават, че санкциите при груби нарушения достигат до 6000 лв.

Ще се проверяват обекти за производство, за търговия на едро и дребно, заведения, пазари, борси, заяви д-р Татяна Николова от БАБХ.

Тя допълни, че най-честите нарушения са неправилно съхранение на рибата и търговия на нерегламентирани места от незаконни търговци.

Стартират проверки по борси и обекти за Никулден

В такива случаи рибата се конфискува и се насочва за унищожаване, тъй като не може да бъде гарантирана нейната безопасност. Санкциите са в размер от 1000 до 6000 лв., посочи още д-р Николова.

istock
istock

Блестящи, плътно прилепнали за тялото люспи, розови хриле и бистри очи са характерните белези на прясната риба, съветват експертите и приканват, ако забележите проблем – сигнализирайте на сайта на БАБХ или на горещия телефон 0700 122 99.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg