Представители на свиневъдния бранш у нас ще се срещнат днес със служебния министър на земеделието, за да обсъдят спешни мерки за подпомагане на сектора .
 

Заради влошената икономическа обстановка до края на годината браншът очаква загуби от порядъка на 70-100 милиона лева, както и  масови фалити.
 
Завърналата се чума по свинете и високите цени на тока, горивата и зърното правят ситуацията в бранша изключително тежка и намесата на държавата е неотложна.
 
„Помощта може да бъде под формата на допълнителна субсидия, безлихвени кредити, зърно на по справедлива цена от държавния резерв“, каза Венцислав Славов от асоциацията на индустриалните свиневъди пред БНР..
 
Принудителното умъртвяване на милиони прасета в Китай заради чумата преди две години доведе до засилване на свинското в Европа. Китай обаче вече поднови производството си.

Забраняват на работници да ходят на риболов

„Сега Европа е залята със свинско месо на ниски цени, които събориха, разбира се и цените на произведените от нас животни“, обяснява Славов и признава, че ниските цени на свинското не се усещат от потребителите у нас.
 

istock
istock

„Не се усеща за съжаление. Цените по месарските магазини са доста по-високи от цените на живите свине. Някой по веригата прави доста пари“, каза той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg