След високия ценови пик от април, след месец май се наблюдава плато в цените на храните. Разликата в цените от потребителската кошница е 23-24% спрямо равнището от миналата година.
 
Това обясни пред БНР Владимир Иванов, председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата.
 
По думите му след голямото нарастване между юли миналата година и април тази година сега има задържане на цените. В търговията на едро вече трети месец е налице стабилитет и "почти никакво мърдане".

На пазара на дребно обаче се наблюдава "пълзене" на цените или скокообразни цени, без това да е свързано с търговския процес, посочи Иванов. Според него това е свързано със страхове и негативни очаквания за повишени енергийни разходи.
 
"Панически се описва ситуацията, която ще бъде през есента и зимата. Не бива да се говори на хипотези. Неяснотата на енергийния пазар води до лошо очакване на търговските субекти."
 
При нестабилен енергиен пазар няма как да не видим и нарастване на цените, допълни той.

Ще тръгнат ли цените надолу

Пазарът е в най-ниските си точки на потребление, подчерта председателят на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата. "Има доста храна, много свито търсене. Няма да видим драстични изменения", смята Владимир Иванов.
 

istock
istock

В никакъв случай няма да видим недостиг на храни, увери той. По думите му продоволствена криза, особено за района на Европа, няма да има. "Има достатъчно производство, много добри реколти, добри производствени параметри."
 
Пазарът е "най-добрият регулатор, въпреки идиотски намеси на геополитическо ниво", отбеляза в анализа си Иванов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg