Зехтин с неясен произход се продава в Югозападна България - това установи проверка на Агенцията за безопасност на храните след като стана ясно, че в Гърция оцветяват българско олио и след това го предлагат на нашия пазар като зехтин. 

Акцията е била по искане на полицията, които са потърсили съдействие от Агенцията по безопасност на храните за констатиране на нарушения при продажбата на зехтин. Проверките са извършени в хранителни магазини на главен път Е-79 и в района на граничния пункт "Кулата". 

От проверени пет обекта, в четири е намерен зехтин без документи за произход. 

"Установихме продажба на зехтин без етикет, само с гръцки надписи на кутиите. Възбранили сме ги. Наложили сме санкции", каза д-р Калина Милушева – началник на отдел по контрол по храните.

Иззеха от магазините стотици литри зехтин

Според специалисти, трудно бихме различили качествения от фалшивия зехтин. Само лабораторни изследвания биха могли да го потвърдят. Търговци казват, че ниската цена винаги е предпоставка за измама. 

Петър Аздреев: "Под 10 лева би трябвало да е с примеси. Не знам дали точно е фалшив, но е с примеси най-вероятно. Това може да се познае само като се опита зехтина или ако се направи лабораторен тест. Така на външен вид по нищо не може да се познае." 

istock
istock

"С просто око дали е зехтин, знаем всички консистенцията и цвета. Но в момента съмнението е за фалшификация. И ако е направена така, че да се доближи до качествата на реалния зехтин, с просто око няма как да бъде установено", обясни д-р Калина Милушева – началник на отдел по контрол по храните, пише Struma.com.

Проверките на Агенцията по безопасност на храните ще продължат. Обхватът на търговските обекти ще бъде увеличен. Предстои да бъдат взети и проби от количества, които са с установен съмнителен произход. Засега не е ясно дали има опасност за здравето на хората, които все пак са консумирали от фалшивата продукция.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg